Herberg ’t Schaliënhof.

Ook deze post wordt geregeld aangevuld met nieuwe informatie en nieuwe foto’s!

Aan dorpscafeetjes was er in de periode tweede helft 19de eeuw en eerste helft 20ste eeuw in Ename geen gebrek. Er zijn uit die periode een kleine 50 gelegenheden bekend waar men terecht kon voor wat gezelligheid, een drankje en een praatje. Er waren enkele grotere herbergen, de kleine ‘aan huis’ cafeetjes en typisch voor die tijd: de combinatie van kleine winkel en café. Zo kon je bij de beenhouwer of bij de kruidenier ook een ‘dreupelke’ of een ‘pintje’ drinken. 

Op dit weblog vind u enkele van de dorpscafé’s en herbergen waar nog foto’s van bewaard zijn. Kijk daarvoor in het menu onder Herbergen, cafeetjes en winkeltjes.

Op de hoek van de huidige Martijn van Torhoutstraat en de Rekkemstraat stond Herberg ’t Schaliënhof. De herberg dankt haar naam ongetwijfeld aan het ‘schaliën’ dak. En gezien we in de naam de term ‘hof’ terugvinden, wijst dit op de aanwezigheid van een boerenhof. Dat wordt duidelijker wanneer we onderstaand kadasterplan erbij halen. En ook op de bijgevoegde foto kunnen we zien dat er een boerderij gevestigd was aan/bij de herberg.

Deze herberg was vóór de Eerste Wereldoorlog eigendom van burgemeester Bontinck. Op de prentkaart hieronder ziet u ‘F. Bontinck’ ook aangeduid als ‘propriétaire’, eigenaar. De foto dateert van net voor of na de eeuwwisseling.

img20171123_17193060 - kopie - kopie

Op het kadasterplan van 1830-1833 vinden we op deze locatie een grote hoeve terug. Of er toen al een herberg daar gevestigd was, is ons niet bekend. Wel zien we, door het vergelijken van de foto met het kadasterplan, dat het hier hoogstwaarschijnlijk om hetzelfde pand gaat (al dan niet verbouwd vóór de eeuwwisseling).

schaliënhof.png

Van de eigenaars en bewoners van deze hoeve/herberg zijn ons de volgende namen bekend: Hendrik Wille, F. Bontinck (burgemeester), Nestor Van Hoecke & Martha Buyens + Hilona Van Hoecke, Robert Van Hoecke & Clara Eeckhout.

Een gedachte over “Herberg ’t Schaliënhof.

  1. Martha Buyens kwam bij ons naar de winkel (Spar) – eind jaren 58-63 – en als er andere mensen in de winkel stonden en zij kwam binnen werd ze soms aangesproken met ” Dag Mistesse” wat een soort verbuiging/dialect? was voor het woord “meesteres” of nog bazin. En inderdaad zij was samen met haar man “baas” op de boerderij.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s