From the children of Ename to the children of Franklin.

~~ geschreven door Ilse Bostyn / foto’s Ilse Bostyn en ‘Ename in oude prentkaarten, foto’s en doodsbeeldekens.’
(Dhoop E., Tulleken M.J., De Smet M.. Oudenaarde, 1978).

Bron ‘Ename in oude prentkaarten, foto’s en doodsbeeldekens‘.
Dhoop E., Tulleken M.J., De Smet M. (Oudenaarde, 1978).

Een bijzonder stukje heemkunde en een ontroerend moment werden hier vastgelegd in een foto.

Op de foto (1918) staan de kinderen van Ename met hun onderwijzers juffrouw Lepez en meester Biebuyck. Ze zijn gekleed op hun zondagse best voor een héél speciale foto: een ‘DANK U WEL’ foto voor de Amerikaanse kinderen van wie de vaders meegevochten hebben om Ename en de omliggende dorpen in de Vlaamse Ardennen te bedanken.
Tussen de portretten van koning Albert en koningin Elisabeth zien we een bord waarop geschreven staat:
‘As a gift of their gratitude from the Belgian children of Eename to the little americans of Franklin. 1914-1918.’

‘As a gift of their gratitude from the Belgian children of Eename to the little americans of Franklin.
1914-1918.’

Op mijn zoektocht welk ‘Franklin’ hier bedoeld wordt, vond ik niet echt uitsluitsel. Het is een feit dat zowel de 37ste divisie (waarin onder meer soldaten uit Franklin, Ohio) als de 91ste divisie (waarin onder meer soldaten uit Franklin, Tennessee) van het Amerikaanse leger hard gevochten hebben in onze dorpen. Zij werden op 30 oktober 1918 ingezet om een Franse divisie te versterken in het gebied tussen de Leie en de Schelde. Ze werden ‘shock troops’ genoemd en hun taak was om door te stoten richting Schelde en zo de vijand verder terug te drijven. Bij Waregem en Kruishoutem (en met name in de Spitaalsbossen) kregen ze zware klappen te verduren. Maar ze zetten voort en op 1 november werd Oudenaarde bevrijd. De Schelde oversteken zou een zware klus worden. Het Duitse leger liet zich gelden aan de oostelijke zijde van de rivier, waar Ename dus ligt. De geallieerde divisies werkten verbeten samen om de Schelde over te steken. Daartoe bouwden ze ‘in de gauwte’ pontonbruggen van lege tonnen, boomstammen, etcetera (zie onderstaande foto’s). In de ochtend van 10 november lukte het hen om bij Eine de rivier over te steken en van daaruit veroverden ze dorp na dorp. Het plan was om door te stoten tot Brussel, maar op 11 november om 11.00u ging de Wapenstilstand in. De geallieerde troepen waren toen tot bij Moldergem gekomen. Welke soldaten uit welk Franklin hier op de foto bedoeld worden, is mij niet bekend. Misschien wel allebei. Feit is dat de kinderen op deze foto verschrikkelijke jaren achter de rug hadden en met deze foto wilde Ename aan de kinderen van de Amerikaanse soldaten laten blijken dat ze dankbaar waren voor hun bevrijding.

Een gedachte over “From the children of Ename to the children of Franklin.

  1. De foto had ik al eens gezien op facebook, maar ik had er niet bij stilgestaan dat “onze” Enaamse kinderen hun dank wilden betuigen tegenover de Amerikaanse kinderen en soldaten om wat ze hadden gekregen. In het Erfgoedcentrum werd enkele jaren geleden een tentoonstelling georganiseerd met “oorlogserfgoed” waarbij vele objecten werden getoond die nu nog steeds met heel veel respect worden bewaard. Bewaard als aandenken aan allen die geelden hebben in die verschrikkelijke oorlog.

    Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s