Café Sint Laurentius.

Ook deze post wordt geregeld aangevuld met nieuwe informatie en nieuwe foto’s!

Aan dorpscafeetjes was er in de periode tweede helft 19de eeuw en eerste helft 20ste eeuw in Ename geen gebrek. Er zijn uit die periode een kleine 50 gelegenheden bekend waar men terecht kon voor wat gezelligheid, een drankje en een praatje. Er waren enkele grotere herbergen, de kleine ‘aan huis’ cafeetjes en typisch voor die tijd: de combinatie van kleine winkel en café. Zo kon je bij de beenhouwer, de bakker of de kruidenier ook een ‘dreupelke’ of een ‘pintje’ drinken. 

Op dit weblog vindt u enkele van de dorpscafé’s en herbergen waar nog foto’s van bewaard zijn. Kijk daarvoor in het menu onder Herbergen, cafeetjes en winkeltjes.

In de Hoogstraat (huidige Martijn van Torhoutstraat) was Café Sint Laurentius, een café annex winkeltje. In de tijd dat onderstaande foto gemaakt werd, was Sidonie De Clercq de winkelierster en herbergierster. U kunt haar zien staan in de deuropening van haar café, linksvoor op de foto.

img20171123_17141014 - kopie - kopie

Latere uitbaters van het café waren André Van Meirhaeghe en zijn echtgenote Elisabeth De Cordier (Liesbeth), van wie we onderstaande foto hebben. André werd door de dorpsbewoners ‘Boerke’ genoemd, maar was ook bekend onder zijn lapnaam ‘Kletsebolleke’.

andré van meirhaeghe en liesbeth

Naast hun café hadden Liesbeth en ‘Boerke’ een klein winkeltje waar zij basis kruidenierswaren, enkele koloniale waren, dierenvoer en meststoffen verkochten. 
André werd ook vaak gevraagd voor het slachten van de varkens. In die tijd mocht men nog eigen dieren slachten, mits men een slachtvergunning had.
Over ‘Boerke’ kunt u enkele mooie herinneringen lezen in dit weblogartikel: 
Boerke en z’n koebiesten, column in ’t Ienoams.

André Van Meirhaeghe was één van de oudstrijders die steeds weer paraat waren bij de jaarlijkse herdenkingen. Op onderstaande foto uit 1980 staat hij tussen Jozef De Buysscher (links) en Kamiel Fort (rechts).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s