Café Stadhuis.

Ook deze post wordt geregeld aangevuld met nieuwe informatie en nieuwe foto’s!

Aan dorpscafeetjes was er in de periode tweede helft 19de eeuw en eerste helft 20ste eeuw in Ename geen gebrek. Er zijn uit die periode een kleine 50 gelegenheden bekend waar men terecht kon voor wat gezelligheid, een drankje en een praatje. Er waren enkele grotere herbergen, de kleine ‘aan huis’ cafeetjes en typisch voor die tijd: de combinatie van kleine winkel en café. Zo kon je bij de beenhouwer, de bakker of de kruidenier ook een ‘dreupelke’ of een ‘pintje’ drinken. 

Op dit weblog vind u enkele van de dorpscafé’s en herbergen waar nog foto’s van bewaard zijn. Kijk daarvoor in het menu onder Herbergen, cafeetjes en winkeltjes.

Café Stadhuis werd gevestigd in het pand waar voorheen het gemeentehuis van Ename was. Dat verklaart de naam. Van ‘Herberge het Stadhuys’ wordt al melding gemaakt in een bron uit 1789. Dat stelt ons meteen voor de vraag of het gemeentehuis van vóór die tijd dateert of dat er sprake was van een dubbelfunctie?

In de achtergevel zien we getraliede opkamervensters boven een tonvormig overwelfde kelder met een getralied keldervenster. Er bevond zich in de kelder een cel die als gevangenis gebruikt werd. Een pand met veel verhalen dus! En als u aan sommige dorpsbewoners zou vragen naar de avonturen waarin ze terechtkwamen door hun nieuwsgierigheid naar wat zich achter die tralies bevond, dan krijgt u verhalen in de trant van ‘De witte van Sichem’ te horen 😉

Het pand zou zijn gebouwd op de plaats waar vroeger de Vierschaar gevestigd was en ter herinnering aan die oorspronkelijke bestemming hing in het café een schilderij getiteld ‘Salomonsoordeel’ (geen foto van kunnen vinden helaas). Het hing er lange tijd, maar werd uiteindelijk naar de Kasteelstraat in Oudenaarde overgebracht. Daar werd het jammer genoeg vernield tijdens een brand in 1918.

Het oorspronkelijke pand bestond uit negen traveeën en één bouwlaag. Van die negen traveeën zien we er nu nog 7. Want wat overblijft van het oorspronkelijke pand is onderverdeeld in twee rijhuizen (het huis met de grote poort, waar in de jaren 90 van de vorige eeuw een restaurant/café in gevestigd was, en het huis waar vroeger een dependance van de Openbare Bibliotheek in ondergebracht was). De andere twee traveeën zijn verdwenen. Deze zijn gesloopt rond 1955 en op die plek staat nu een woonhuis (huisnummer 188). Herberg Het Stadhuis was dus een groot pand.

Hieronder een foto van Café Stadhuis. De foto dateert rond de eeuwwisseling.img20171123_17162745 - kopie - kopie

Op de foto zien we enkele markante dorpswoningen waar in andere posts meer uitleg over gegeven wordt. Kijk hiervoor onder Het klooster van de Zusters van Barmhartigheid. en Gustaaf Jozef Rullens, hereboer en brouwer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s