‘Koersen’, het zit in ons bloed.

Deze post kan steeds aangevuld worden met nieuwe informatie. Dus kent u namen van wielrenners uit onze dorpen, heeft u foto’s die wij mogen plaatsen of informatie over wielrennen en veldrijden in onze dorpen of door renners van bij ons? Laat het ons weten! We zijn blij met elke bijdrage.

Gegevens verzameld door Ilse Bostyn.
Met dank aan Eddy Vanden Haute, Dirk De Poorter en Walter De Bock.

eddy vanden hautte kopie.jpg

Mijn neef Eddy Vanden Hautte (koers in Kruishoutem, 2009).

Dat wielrennen en veldrijden in ons bloed zit, mag wel gezegd worden. Vele Vlamingen zijn internationaal bekend om hun topprestaties. Veel renners en veldrijders komen uit onze dorpen in de Vlaamse Ardennen. Je hoort sommigen wel eens zeggen ‘Ik ben maar een ‘kleine renner’, hoor!’. Maar zoals iemand ooit eens zei als antwoord daarop: ‘Foute bescheidenheid, beste renners! Zonder jullie inspanningen in een wedstrijd zouden de ‘grote jongens en meiden’ hun prestaties niet met zoveel weerklank hebben kunnen neerzetten zoals ze dat al die jaren al gedaan hebben. Zij hebben jullie competitie nodig om zover te komen.’
Koersen is op de eerste plaats gewoon… plezier hebben in sport en competitie. Je doet het sámen. Je beleeft het samen met je mederenners én samen met het publiek dat staat te juichen langs de weg.

Omdat morgen (1 april 2018) voor de 102e keer de Ronde van Vlaanderen (Vlaanderens Mooiste) gereden wordt, plaatsen we vandaag een post over ‘KOERSEN‘! Met natuurlijk bijzondere aandacht voor wielrenners uit Ename en Nederename.
En dat koersen en kunst perfect samen gaan, bewijst Walter De Bock met zijn unieke terracottawerken over de Ronde.

Wielrenners uit Ename en Nederename.

We noemen hieronder enkele wielrenners en veldrijders (al dan niet professioneel) uit onze dorpen op. De lijst is zeker niet volledig (we ontvangen gráág aanvullingen) en de namen zijn in willekeurige volgorde geplaatst (dus jaartallen zijn ook zeer welkom).

Ename: Julien De Waele, Lucien Petrens, Erik Verstraeten, Lucien Sobrie, André Audooren, Dirk De Poorter, Fabien De Waele, Arne De Groote, Joeri De Troyer, Stijn Vandenbergh, Wouter Vandenbergh, Niels Schiettecatte

Nederename: André Dierickx, Jean Buré, Marcel Lataer, Desiré Van den Berghe, Albert Van den Berghe, André Van den Berghe, Luc Verheuen, Steven Verheuen, Ronny Crombez, Eddy Vanden Hautte, Jean Bruyneel (veldrijder), Herman Van Caester (veldrijder)
Niet afkomstig van, maar wel gewoond in Ename of Nederename tijdens hun wielercarrière: Noël Van Den Meersschaut, Franky Ebo, Johnny Ebo, Nic Botteldoorn, Erwin De Langhe, Kenny De Ketele, Ronny Coulliez, Michel Badie.

desiré albert en andré van den berghe nederename broers

De broers Desiré, Albert en André Van den Berghe uit Nederename.

lucien peteryns nederename en bloemenmeisje mercedes waeghe

Lucien Petrens wint de koers in Nederename en ontvangt
zijn welverdiend boeket van bloemenmeisje Mercedes Waeghe
.

dirk de poorter ename 4

Dirk De Poorter in volle competitie.

Marcel Lataer – Jean Buré – Dirk De Poorter – André Dierickx

Veldrijders Germain Van Caester en Jean Bruyneel.

De Ronde van Vlaanderen uitgebeeld.

Kunstenaar Walter De Bock is bekend om zijn ludieke terracotta beeldjes en bas-reliëfs die ‘Vlaanderens Mooiste’ als thema hebben en verwijzen naar de beruchte hindernissen en ook ‘uitspraken’ uit het wielerjargon. Daarnaast maakte hij meerdere olieverfschilderijen van winnaars van de Ronde. U kunt een deel van zijn werk ook bekijken in het artikel Walter De Bock in deze weblog.

De ‘beklimming van de muur’ zal duidelijk zijn voor ieder die de Ronde volgt. Maar waar komt de benaming ‘flandrien’ vandaan? Een flandrien is doorzetter. Een renner die kiest voor de aanval en hard blijft doorfietsen tot hij uitgeput de eindstreep haalt. De naam ontstond in het interbellum. Toen hadden de wielrenners er een zware dobber aan om te koersen over de slecht aangelegde kasseien van de Vlaamse wegen.

Die beruchte kasseien van bij ons, heeft Walter De Bock op leuke en originele wijze weten uit te beelden in zijn bas-reliëf ‘Koppenberg’.

koppenberg

Het zijn dan wel de renners die koersen, maar het zijn niet alleen de renners die de koers maken. Een heel legertje van mensen is actief om alles in goede banen te leiden en dan zijn er natuurlijk… de talloze supporters die in weer en wind langs de Vlaamse wegen staan aan te moedigen. En die supporters komen overal vandaan.

Wat zou de koers zijn zonder… de seingevers en de supporters!

De Ronde van Vlaanderen is berucht en beroemd om haar zware hellingen en bonkige kasseiwegen. Het parcours wijzigt elk jaar een beetje, maar het ligt vast dat de renners ongeveer 20 km aan kasseistroken en tussen de 15 à 20 hellingen moeten overbruggen.

Enkele van de beruchte stukken in het parcours uitgebeeld in bas-reliëf.

En dan zijn er natuurlijk die bekende gezegden zoals ‘een gat laten vallen’, ‘winnen met twee vingers in de neus’, ‘de man met de hamer tegenkomen’, ‘een wieltjeszuiger’, etc…

Aan de renners: ‘Succes enne… sterkte!’
Aan de supporters: ‘Geniet volop van de sport die ons Vlamingen in ’t bloed zit!’

7 gedachtes over “‘Koersen’, het zit in ons bloed.

 1. Van de vernoemde oud-renners was André Dierickx zeker een van de meest talentrijkste. Alhoewel hij in zijn jonge jaren in Nederename woonde, ging hij in Ename naar school. Hij volgde er, waarschijnlijk tot en met het achtste studiejaar, les bij mijn vader, mister Provost in de Enaamse volksmond. En zo stuurde mijn pa op een dag André ’s ochtends terug huiswaarts om er iets op te halen dat hij vergeten was. Meermaals heeft mijn vader verteld hoe hij ronduit versteld had gestaan binnen welke korte tijdspanne André heen en terug naar en van Nederename had gereden. “Nooit meegemaakt”, voegde hij eraan toe, “en eens iets anders dan de eerder schoolse talenten die er bijwijlen op mijn speelplaats rondliepen”. Terloops: op Wikipedia vind je over André ook een en ander terug.

  Geliked door 2 people

 2. De strafste ‘echte’ Enamenaar was volgens mijn bescheiden mening toch Fabien DE WAELE, winnaar in 1996 van de Vlaamse Pijl, winnaar 1998 van de Japan Cup, etappewinnaar in 2001 in Parijs-Nice en Dauphiné-Libéré en winnaar in 2002 van de Waalse Pijl.

  Geliked door 1 persoon

 3. nog een exrenner van Nederename was Michel Badie(geboren 1946 of1947), is maar op late leeftijd begonnen, zijn thuis was op de grote baan(nuNederenamestraat), hij reed voor wielerclub Deinze en heeftnog met Walter Planckaert gereden.
  In Welden (mijn exdorp) had u er ook verschillende, Louis Lemarcq en Willy De Bock(beiden overleden) , Leon VandeWiele

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s