Ienoamse geurene, column in ’t Ienoams.

~~ column in ’t Ienoams geschreven door Walter De Bock / foto’s Michel Beernaert en Ilse Bostyn / met dank aan Boudewijn Pycke

Ienoamse geurene

Ièn tijdene vaan corona riekt en proeft nen besmette meins mindere. Moar kgerieke noag oaltijd de geurene vaan Iènoame vaan oase kik kleine waas .

De zondaag ginge kik aachter de uugmesse noar de bieblieoteke in tkluustere. Vaanoase kik die deure open stoke kwaam ter doare nen geur ièn mijnen neuze vaan ouwe boekene gemengoald mee de sigarendomp vaan menière de pastere die aachter zijn toafelke zoat te paafen. Kvergete daat noot nie miére.
Kee mij oot loaten vertellene daa diene meins ién de gruuten oorloge nog aangetaast waas vaan de moastordgaaze , moar ie ruktege wekelijks doar tog noag zijn sigare .
De boekskies vaan Suske en Wiske diek meedee noar huis , iène frant per stièk , en loatere dedieje vaan Old Schaterhand enne Winitou lieten aachter het omsloan vaan iedere bladzijde diene geeur tot bij mij kommene.

Oaze kikke Zeno zijn deure opendoudege tons gerooke kik de vlièsgeur vaan gekapt , buufstièkene , smout , salamie , verkiespuètene , allee twoatere komdege ièn mijnen mond. Kpeize daatie daa zoègt want kreege soms een bolleke gekapt.

Waanière ge nen plaaten band oot toans waas de geur bij Natuuzen Fons zij werploatse un mengelinge vaan olie kaoetsoe , solutie en ijzere.

Bij Spoele zoete vaan ouwen sies gevaalen hen vaan de goewe geur vaan bruud , pateekies enne blomme. Enne doar moesten wuldere iederen daag passerene oas de schole gedoan waas. Dzue toch, het hemoalse manna riektege toch zu goed!

Bij Voskies Lies enne Botties Mielke zuust hetzelfde liedse .

Bij Adriën de Jaeghere wierd de neuze geprikkoald deur de geur vaan wulle, katoen en lerie vestene.

En te Tackskies tons un mengelinge vaan drukinkt, gommen, potluèden, papier da ièn de winkoal op mij toekwaam.

De geur vaan verschoald bier enne sigaretten oals ter un cafédeure openging, daate komt noag oaltijd ièn mijn herrinneringe.

Bij huis Elza woarda kikke mee mijn moedere soms meeging waastere uuk een geur vaan neusdoeken bloezen enzuverdere. Ajoan, vaan soutiens wiste kik toans noag de geur nie.

Bij Keunie, hoe kant anders: bier, sigaretten enne de aalom geprezene mossoalsgeur.

Waa daater mij uuk es bijgeblevene da waas den pulpgeur vaan boerderij Pirkies (De Cuyper) die ikke tot den halven berg ’t Iènoame meedroege, zonder de reuk vaan daa sturt rechtovere Stoalies nie te vergeten.

Kzoe zu gièrene noag ne kière weerkièrene noar den tijd vaan tons! Moar tsal nie mière goan zekere?

Walter De Bock

De ‘Neerstraat’ (nu Abdijstraat), foto genomen vanop de ‘Statiestraat’ (nu ook Abdijstraat).

3 gedachtes over “Ienoamse geurene, column in ’t Ienoams.

 1. Walter,
  Zijde gij noot achter Brocqs en ’t kluuster geweest? Edde gij noot de reuk/stank van ’t sturt geroken woar da boer Klopper ’t huisvuil van Enoame kieperdege; doar woar da loatere het scoutsplein werd aangeleid?
  Of aan Boekoars broureie os ze broutegen en dan ze alies lieten koken in de brouketoals, den geur van draf, hm…….die tan an de bisten werd gegeven. ‘k Vroage mij soms af of die koebisten der noot zat van liepen van allemoale dien draf binnen te spelen. Gij zoet het moet’n weten want get nog in de brouwerij gewerkt.
  Den tijd dame oezen neuzen nie optrokken voor de reuk van een vers gescheten perdestront, nou nijpen ze olders neuze toe want ze zijn riekwoater van Cha-dinges en consoorten geweune.
  Wa dater verbij es, es verbij en komt spijtig genoeg NOOT meer were. We kunnen der alinne nog ne keer over klapen of over schrijven als schune herinneringe.
  Bedankt veur au schuun stikske proza.
  Marc

  Geliked door 1 persoon

 2. Het verheugt me echt dat er nog (oud)-inwoners van Ename zijn die zich de (lastige) moeite getroosten om een artikel in ’t Ienoams te schrijven. Walters artikel friste bij mij niet alleen namen zoals Keunie en Botties Mielke op; het leerde me ook de boerderij Pirkies kennen waar mij bekend volk woonde. Waarvoor dank.

  Geliked door 2 people

  • Dank u, Lieven. We hopen binnenkort ons weblogartikel over ‘De Lapnamen van Ename’ online te kunnen zetten. Een enorm werk, want de lijst is lang met lapnamen van ‘heel vroeger’ en ‘iets minder vroeger’. Daar zullen zeker nog veel namen aan toegevoegd kunnen worden, want we hebben nog lang niet alles in kaart.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s