Ename, de Abdijstraat en Martijn van Torhoutstraat.

Ook deze post wordt geregeld aangevuld met nieuwe informatie en nieuwe foto’s!

Door Ename loopt de Steenweg Aalst-Oudenaarde. Het deel van deze weg dat door het dorpscentrum van Ename loopt is verdeeld in twee straten: de Abdijstraat en de Martijn van Torhoutstraat. Maar deze straten hebben niet altijd zo geheten.

In deze post vind u een kort overzicht van de geschiedenis van deze weg en een serie foto’s van beide straten door de tijd heen.

De ‘Chemin d’Audenarde à Alost’ op een kadasterplan van 1830-1833.steenweg aalst oudenaarde

De Steenweg tussen Aalst en Oudenaarde werd in de 17de en 18de eeuw ‘Dendermondse Heerweg’ genoemd. In bronnen daterend uit 1571 is er sprake van ‘de hauwenaerse straete’, de ‘Oudenaardse Straat’. Later ontstonden voor het deel dat door Ename loopt straatnamen die tijdens de 19de en 20ste eeuw een paar keer van naam veranderden.

Respectievelijk:

 • Neerstraat en Statiestraat (in elkaars verlengde), beiden vanaf de fusie met Oudenaarde in 1965 Abdijstraat genoemd (deel vanaf Enameplein naar Nederename toe) / NOOT: van de ‘nederstrate’ is in het begin van de 15de eeuw al sprake!
 • Hoogstraat en Klein Leupegem (in elkaars verlengde), beiden vanaf de fusie met Oudenaarde in 1965 Martijn van Torhoutstraat genoemd (deel vanaf Enameplein naar Oudenaarde toe)

Als we dan nóg veel verder teruggaan in de tijd, zien we dat deze weg al in de Gallo-Romeinse tijd een belangrijk onderdeel was van de verbindingsweg tussen Gent en Doornik.

Dus… wanneer u de volgende keer door de Abdijstraat en Martijn van Torhoutstraat rijdt of beter nog… wandelt… weet dan dat er al héél veel voeten dit tracé hebben afgelegd.

Hieronder een uitsnede van het deel dat nu ‘Abdijstraat’ heet.steenweg aalst oudenaarde
Het valt op dat er nog niet zoveel bebouwing was als nu. Voor de mensen uit Ename die wonen in huizen uit de 18de eeuw welke de rooilijnaanpassing van de 20ste eeuw hebben overleefd: u kunt uw huis op dit plan duidelijk terugvinden!

Op de hoek van de Abdijstraat en de Sint Salvatorstraat (de weg die leidde naar de site van de Sint Salvatorabdij) stond een grote, gesloten hoeve (te zien op dit plan onder kadasternummer 269). Over deze hoeve vind u meer informatie onder Gustaaf Jozef Rullens, hereboer en brouwer.

Hieronder een uitsnede van het deel dat nu ‘Martijn van Torhoutstraat’ heet.Hoogstraat en Klein LeupegemHier valt op dat hier echt zeer weinig bebouwing was in de eerste helft van de 19de eeuw. In de directe omgeving van het dorpscentrum zien we nog redelijk wat huizen, maar naarmate we de weg richting Oudenaarde volgen, zien we langs de weg alleen landbouwgrond.
Vroeger reisde men dus naar Oudenaarde tussen de velden en weilanden door. Langs deze weg trof je toen ook de Hongerijemolen aan. Meer info over deze molen vind u onder De Hongerijemolen.

Op de hoek van de ‘Reckhemstraet’, nog nét binnen grondgebied Ename, staat een pand dat qua vorm lijkt op een hoeve en naar alle waarschijnlijkheid werd daar het latere Schaliënhof gevestigd. We kunnen ons voorstellen dat een herberg méér dan welkom was voor de dorstige wandelaar zo halverwege Ename en Oudenaarde, langs die lánge, stoffige Dendermondse Heerweg. Over de herberg ’t Schaliënhof kunt u meer info vinden onder Herberg ’t Schaliënhof.

Foto’s van de Abdijstraat (Neerstraat en Statiestraat) in de eerste helft van de 20ste eeuw (datering foto’s verschillend):

Foto’s van de Martijn van Torhoutstraat (Hoogstraat en Klein Leupegem) in de eerste helft van de 20ste eeuw (datering foto’s verschillend):

Meer informatie over de huizen van de huidige Abdijstraat vind u onder De huizen van de Neerstraat. Meer informatie over de huizen van de huidige Martijn van Torhoutstraat vind u onder De huizen van de Hoogstraat.

4 gedachtes over “Ename, de Abdijstraat en Martijn van Torhoutstraat.

 1. In mijn jonge jaren was de weg die in Ename van Volkegem tot Nederename liep, verdeeld over de Koning Albertstraat, de Hoogstraat, de Neerstraat en de Statiestraat (Stationsstraat ?). Op 1 januari 1965 verdwenen die straatnamen. Maar de Neerstraat is nooit opgegaan in de Statiestraat! De Neerstraat liep m.i. van het Enameplein tot de Annekensstraat, en de Hoogstraat liep tot het huis Tack. Wie geeft over dit laatste uitsluitsel? Klein Leupegem was m.i. een deel van de Hoogstraat.

  Like

  • Interessant, Lieven en dit doet wel nadenken. Ik heb begrepen dat de straatnaam Neerstraat of Nederstraat voor het hele stuk vanaf het Enameplein tot aan de grens met Nederename. En daarna veranderd werd in Statiestraat. Vervolgens Abdijstraat. Ik heb het nog eens nagekeken en zie dezelfde informatie staan bij bronnen als Erfgoedobjecten. Ik ben zelf benieuwd naar de datering van de naamswijzigingen. Dat moet terug te vinden zijn.

   Like

 2. Neerstraat of Nederstraat is nooit Statiestraat genoemd maar wel onmiddellijk de Abdijstraat geworden. Was vroeger inwoner van de Neerstraat, later Abdijstraat.

  Like

  • Dank dat u meedenkt, Jozef. Altijd welkom! Wat de straatnaam betreft: het is bekend dat deze straat (een deel van de straat?) tussen ‘Neerstraat’ en ‘Abdijstraat’ een korte tijd ‘Statiestraat’ werd genoemd. Dat vinden we oa terug op oude postkaarten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s