Café In de Kuiperij.

Ook deze post wordt geregeld aangevuld met nieuwe informatie en nieuwe foto’s!

Aan dorpscafeetjes was er in de periode tweede helft 19de eeuw en eerste helft 20ste eeuw in Ename geen gebrek. Er zijn uit die periode een kleine 50 gelegenheden bekend waar men terecht kon voor wat gezelligheid, een drankje en een praatje. Er waren enkele grotere herbergen, de kleine ‘aan huis’ cafeetjes en typisch voor die tijd: de combinatie van kleine winkel en café. Zo kon je bij de beenhouwer, de bakker of de kruidenier ook een ‘dreupelke’ of een ‘pintje’ drinken.

Op dit weblog vind u enkele van de dorpscafé’s en herbergen waar nog foto’s van bewaard zijn. Kijk daarvoor in het menu onder Herbergen, cafeetjes en winkeltjes.

Wanneer men vanuit Leupegem richting Ename trok, dan kon men onderweg even stoppen bij Café In de Kuiperij. Het café was gelegen aan het gedeelte van de weg dat ‘Klein Leupegem’ werd genoemd. Klein Leupegem ging over in de Hoogstraat, die vervolgens uitkwam op het dorpsplein.

img20171123_17264046 - kopie - kopie

Café In de Kuiperij was strategisch gelegen vlak naast brouwerij Bouckaert (het grote herenhuis op bovenstaande foto) en haar naam verwijst overduidelijk naar ‘kuiperij’, een werkplaats waar biervaten gemaakt werden. Gezien het café naast de brouwerij ligt, lijkt het ons logisch dat daar enig verband ligt. Zo is het meer dan waarschijnlijk dat op de plek waar de herberg stond een kuiperij gevestigd was. Of dat de kuiperij nog aanwezig was  in de bijgebouwen van de brouwerij toen er al café gehouden werd. Hier moeten we nog enig onderzoek naar verrichten! Over Brouwerij Bouckaert kunt u meer lezen onder Brouwerij Bouckaert.

In Café De Kuiperij was de ‘bolling’ ooit érg in trek. Zoals bij veel andere cafeetjes in Ename overigens. Er werd in Ename zowel ‘gaaibollen’ als ‘krulbollen’ gespeeld. Meer daarover kunt u lezen onder ‘De bollinge’, gaaibollen en krulbollen.

cafeetjes

Op deze lijst ziet u enkele namen van cafeetjes waarover u iets meer kan lezen op deze weblog. Kijk onder Café Sint Laurentius.Herberg ’t Schaliënhof.Café De Fransche Voerman.Café In de Klokke.

 

 

2 gedachtes over “Café In de Kuiperij.

  1. Het bewuste café is ooit geëxploiteerd door een vrouw die geregeld een strak aansluitend fluwelen rokje droeg. Daarom kreeg die café destijds de naam “In ’t vloesie poepke”.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s